Det Københavnske Gudsmoders Ikon

DET KØBENHAVNSKE MYRRA-STRØMMENDE GUDSMODERS IKON.

Fredag i den første uge af Den Store Faste inden Påske, år 1995, i Hl. Alexander Nevskij kirken i København, begyndte myrra at strømme ud af Gudsmoders ikon af Jerusalem. Dette ikon er en nøjagtig kopi af det undergørende ikon der hænger over de Kongelige Porte i kirken for vor Alhellige Gudsmoders beskyttelse i Hl. Panteleimon Klostret på munkeøen Athos i Grækenland. I 1911-1913 blev dette ikon skrevet af munkene i klostret, og sendt som en gave til Kejserinde Maria Feodorovna (danske prinsesse Dagmar) den 22 april 1928 af munken Denasios. Ikonet fra Athos er også en kopi af det undergørende ikon fra Krivozerskij Klostret i Kostroma Guvernementet, skrevet af fader Nikon i 1825, der var munkepræst i Nilus af Soras ørkenkloster. 

Aftenen før Guds Moders festdage til vågenatten, samt om søndagen efter aftengudstjenesten, sænker Athos-munkene dette ikon og beder en akathist foran det. På bagsiden af ikonet i København som fader Denasios sendte, er der en længere beskrivelse af, at ikonet blev sendt som en trøst til den længe sørgende Kejserinde, moder til Tsar Nikolaj d. II, med en bøn om, at den Alhellige Gudføderske ikke forlader det længe-pinte og lidende Russiske land og Russiske folk i hjemlandet og i diasporaen (russere i eksil i udlandet).

På nuværende tidspunkt er ikonet indrammet med glas for. Små dråber myrra der hurtigt fordamper inden de når bunden af rammen, kan til tider stadig ses under de guddommelige tjenester. For anden gang på kort tid har Den Russiske Ortodokse Kirke udenfor Rusland bevidnet et lignende mirakel. For anden gang har et ikon af Guds Moder afgivet myrra, som Iveron Ikonet der også er myrra-strømmende, og befinder sig på Athos. Hvad indikerer disse begivenheder? Er det en trøst for os alle eller en advarsel? Herrens veje er uransagelige, og Hans forsyns mysterier er ubegribelige for den menneskelige forstand. Lad os ydmyge vort selvcentrerede sind foran miraklet, lad os frygte vor lunkne tro og attitude, thi den Alhellige Jomfru begræder menneskeheden, hendes egen salgs, der er stædige og bitre. Den evige og levendegørende Guddommelige kraft gjorde det muligt for tørt træ og pigmentfarver at afgive strømme af aromatisk empati. Lad os bede vor Alhellige Forbederske om at gøre vore egne stenhårde hjerter levende. Alhellige Gudføderske, frels os!